O wyprawie
- Niepowtarzalna kultura Bałkanów
- Dubrownik – średniowieczne stare miasto wpisane na listę UNESCO
- Piesze wędrówki w Górach Durmitor
- Wyśmienita i różnorodna regionalna kuchnia
- Wizyta oraz nocleg w Studenicy – jednym z najstarszych serbskich monastyrów
- Wypoczynek nad czarnogórskim brzegiem Adriatyku
Bałkany - mozaika kultur i religii, wspaniałych pomników historii i przyrody, przyciąga i fascynuje aurą tajemniczości oraz swą surowością i dzikością. Odwiedzimy rejon, w którym prawosławie miesza się z islamem i katolicyzmem, a bizantyjskie i osmańskie zabytki wkomponowane są w słowiańską przeszłość regionu. To również kraina papryki, sera, rakiji i smażonych mięs, których smak pozostaje długo w pamięci, tak jak i panoramy górskich przełomów oraz skalistego morskiego wybrzeża.
Niedostępne twierdze i pradawne świątynie
Zapoznamy się ze skomplikowaną historią regionu sięgającą czasów antycznych. Zdobędziemy mury cytadeli w Belgradzie, twierdzy Mogren (Budva) i zamku Rozafa. Poznamy dzieje albańskiego wodza Skanderbega oraz mężnego serbskiego rycerza Miloša Obilicia - zabójcy sułtana Murada I. Uczcimy pamięć głównego patrona Serbii - biskupa Sawy Nemanicia. Dokonamy próby zgłębienia charakteru tutejszych ludzi i sprawdzimy, czy rację miał Milorad Pavić opisując przeciętną rodzinę serbską, która "kłamie po włosku, milczy po grecku, liczy po cinciarsku [macedońsku], w cerkwi śpiewa po rosyjsku; najmądrzejsza jest, gdy mówi po turecku, i tylko gdy chce zabić, odzywa się w swoim ojczystym, serbskim języku..."
Najgłębszy kanion i największe jezioro
Wyniosłe szczyty, kręte drogi, tunele, oraz rwące rzeki będą nam towarzyszyć nieustannie. Zaplanowaliśmy wypad pieszy w góry Durmitor. Zajrzymy do Parku Narodowego Lovćen, nad którym pyszni się szczyt Štirovnik (1749 m n.p.m.) oraz Jezerski vrh (1657 m n.p.m.), sławny z mauzoleum czarnogórskiego romantyka i władcy Piotra II Petrovicia Njegoša oraz pięknego widoku na Zatokę Kotorską. Zachwyci nas niezwykle głęboki i wąski przełom rzeki Tary z mostem w Durdevicy znanym z kadrów filmu "Komandosi z Navarony". Zobaczymy też siedliska dzikiego ptactwa w okolicy Jeziora Szkoderskiego - leżącego na pograniczu Albanii i Czarnogóry największego bałkańskiego zbiornika wodnego.
Bałkański kocioł(ek)
Wojny i konflikty etniczne to tylko jedna strona zjawiska zwanego kotłem bałkańskim. Analogicznie do architektury, sztuki i religii, niezwyczajne przemieszanie kultur, języków i dziejów odzwierciedla także bałkańska kuchnia. Postaramy się odszukać liczne obecne tu smaki tureckie, węgierskie, cygańskie i słowiańskie. Wszystko to miesza się tu w sposób harmonijny, stół wszak nie dzieli lecz łączy... Pikantny warzywny ajvar, soczyste grillowane mięsa, wspaniałe ciorby, dania rybne na czele z rewelacyjnym "Pijanym karpiem z Jeziora Szkoderskiego", serbski kajmak, czy owcze sery (np. te w nadziewanej gibanicy). Miłośnicy wina nie będą zawiedzeni - czarnogórskie i serbskie winnice kryją wiele skarbów - Vrzole, Vranec czy Krstač. Restauracje uroczych miasteczek Belgradu, Szkodry i Kotoru kusić będą jak zawsze zapachem dziesiątek smakowitych potraw.