HoryzontyHoryzonty

Regiony: Winnice Dolnego Śląska

Terminy i zgłoszenia

  • Termin
    1 - 4 lipca 2021
  • Symbol
    RDS-3
  • Ilość dni
    4 dni
  • Cena
    1290 PLN
  • Promocje
    Ostatnie miejsca
  • Zgłoszenie

O wyprawie

  • Opieka przewodnika-sommeliera
  • Smakowanie najlepszych win Dolnego Śląska w rytmie slow
  • Zgłębianie tajników świata win
  • Degustacje innych miejscowych produktów
  • Noclegi w klimatycznym miejscu
  • Atrakcje krajoznawcze: zamek Książ, Kościół Pokoju w Świdnicy (UNESCO)
  • Spacery wśród przyrody

Wyjazdy winiarskie to specjalna propozycja dla tych, którzy cenią relaks wśród pięknej przyrody, niespieszne tempo zwiedzania, a przede wszystkim dobre wino. Jeśli interesujesz się winem albo chcesz wejść w jego świat lub po prostu lubisz poznawać nowe miejsca nie tylko za pomocą oczu, ale także podniebienia, to ten wyjazd jest dla Ciebie. Stawiamy na dobre trunki oraz ekspercką wiedzę o winie i niewymuszoną atmosferę. Przewodnik-sommelier, Łukasz Przewłocki z Explore Wines, podzieli się z Wami swoją wiedzą i pasją, a miejscowi winiarze opowiedzą o swoim terroir. Program każdej wyprawy został przemyślany tak, by stopniowo wchodzić w tajniki degustacji (od podstaw do niuansów), a zagadnienia ogólne przeplatać z tematami charakterystycznymi dla danego regionu. 

Na początek zapraszamy Was do polskich winnic. Jeszcze niedawno trudno było kojarzyć Polskę z produkcją wina. Ale to się zmienia. Dolny Śląsk to obecnie jeden z najważniejszych winiarskich rejonów naszego kraju, a szczepy winorośli, które przyjęły się pod Ślężą, dają zaskakujące efekty. Wybierzemy się więc szlakiem wiodącym u stóp Sudetów, pośród barokowych klasztorów, średniowiecznych zamków, ceglanych domów, na skrzyżowaniu wpływów polskich, niemieckich i czeskich.

I dotrzemy do winnic, które, według nas, najbardziej warto odwiedzić. Uprawia się tu słynne międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Riesling czy Pinot Noir, ale także bardziej specyficzne i oryginalne, np. Auxerrois, Regent, Solaris. Będzie słodko, wytrawnie i bąbelkowo. Spróbujemy win lekkich i letnich, a także cięższych beczkowych. W trakcie wyprawy odwiedzimy najważniejszych lokalnych producentów. Poznamy też małe rodzinne winnice, położone "na końcu świata", założone przez ludzi, którzy realizują swoje marzenia. Dowiemy się o specyfice uprawy winorośli w naszym kraju i obalimy kilka mitów związanych z winemNauczymy się odróżniać, które wino jest warte leżakowania i dowiemy się, czy wszystkie wina muszą być tworzone w beczkach. Dowiemy się, co to znaczy kupaż, Sur Lie oraz Pét-Nat. Będziemy mówić o tym, jak produkuje się wina lodowe i czy można stworzyć wino musujące w Polsce. A wreszcie, ile trzeba wydać, by założyć swoją pierwszą winnicę.

Naszą bazą będą okolice Sokołowska, którego niesamowity klimat doceniono już ponad 150 lat temu. Założone tu sanatorium stało się później wzorem przy tworzeniu uzdrowiska w szwajcarskim Davos. Bez dwóch zdań, mikroklimat tych okolic sprzyja degustacjom i biesiadom. A tych nie zabraknie - bo przecież wino najlepiej próbować w miejscu, w którym powstaje. 

Zobacz więcej
Ukryj

Galeria

Program

  • Dzień 1
    Ku Ślęży i winnicom
    Rozwiń
    Ukryj

    Wyjedziemy z Warszawy (w godzinach rannych, ok. 7.00) i udamy pod górę Ślęża (od której pochodzi nazwa Śląsk). Tu odwiedzimy pierwszą winnicę, położoną w okolicy, która niegdyś była siedzibą Celtów. Właśnie tutaj zaczęli oni produkcję wina i beczek drewnianych w V w p.n.e.!

    Udamy się na spacer wśród krzewów winorośli,  a towarzyszyć nam będą lokalne legendy i opowieści o winie. Poznamy sposoby sadzenia i uprawy wingron, a sommelier opowie nam, jak prawidłowo degustować wino, by wydobyć z niego wszystkie walory. Degustację odbędziemy w pięknym, odrestaurowanym budynku starej gazowni. Następnie przejedziemy na nocleg w okolice Sokołowska (w odległości pieszego spaceru od miasteczka). To jeszcze nie koniec planów na ten dzień - po zakwaterowaniu odbędzie się ognisko integracyjne.

  • Dzień 2
    Wino, sery, barok i uzdrowisko
    Rozwiń
    Ukryj

    Po śniadaniu odbędziemy spacer po barokowym klasztorze w Krzeszowie. To jedna z architektonicznych perełek regionu. Następnie przejedziemy na degustację serów zagrodowych, w czasie której poznamy także techniki ich produkcji. 

    Następnie udamy się do małej, rodzinnej winnicy, położonej na Pogórzu Kaczawskim.

    Potem przejedziemy do drugiej winnicy, położonej na wygasłym wulkanie. Wizytę zaczniemy od obiadu, a w trakcie degustacji będziemy mówić m.in. o tym, jak rozpoznać wino jakościowe. 

    Na zakończenie dnia udamy się na spacer po nastrojowym Sokołowsku, gdzie można podziwiać typową dla Dolnego Śląska zabudowę, sycić duszę atmosferą spokojnego uzdrowiska, a płuca - doskonałym powietrzem.

  • Dzień 3
    Winnice wśród gór, Kościół Pokoju i zamek Książ
    Rozwiń
    Ukryj

    Po śniadaniu przejedziemy do winnicy z pięknym widokiem na Góry Sowie. Tu, wraz z gospodarzem, przystąpimy do degustacji wina z dodatkiem lokalnych przekąsek (sery, wędliny). W trakcie degustacji poznamy sposoby dobierania wina do potraw.

    Następnie przejedziemy do Dzierżoniowa na malowniczy rynek. W tym klimatycznym miasteczku o ciekawej historii będziemy mieli czas wolny, by zjeść obiad (we własnym zakresie) i popatrzyć na panoramę okolicy z wieży widokowej.

    Następnie odwiedzimy kolejną winnicę, usytowaną na zboczach góry. Położenie to daje idealne warunki do produkcji wyśmienitych win. Będzie okazja do spróbowania win z popularnych odmian, jak i tych mniej nieznanych, a nowy budynek degustacyjny pozwoli poczuć się jak profesjonalny sommelier.

    Następnie zatrzymamy się, by odbyć przechadzkę po malowniczej Świdnicy, a przede wszystkim zobaczyć imponujący Kościół Pokoju, największą drewnianą barokową świątynię w Europie.

    Na zakończenie dnia zatrzymamy się przy Zamku Książ. Tu ruszymy na krótki spacer, by nacieszyć oczy piękną panoramą zamku i otaczającego go parku krajobrazowego. 

  • Dzień 4
    Winne smaki i zapachy
    Rozwiń
    Ukryj

    Po śniadaniu i wykwaterowaniu pojedziemy do jednej z najszybciej rozwijających winnic w Polsce. Poznamy aromaty wina ze specjalnym zestawem zapachów dla profesjonalnych sommelierów. Po degustacji w winnicy zjemy obiad i ruszymy w drogę powrotną.

    Przyjazd do Warszawy we wczesnych godzinach wieczornych.

Zobacz więcej
Ukryj

Warunki

Cena obejmuje:

  • Transport na trasie Warszawa - Dolny Śląsk - Warszawa (bus)
  • Zakwaterowanie: 3 noclegi 
  • Wyżywienie: 3 śniadania, 6 degustacji w winnicach, ognisko integracyjne, 2 obiady w winnicach, degustację serów
  • Opiekę przewodnika-sommeliera
  • Ubezpieczenie: NNW 
  • Składki: TFG, TFP
  • Podatek VAT

Cena nie obejmuje:

  • Wyżywienia poza wymienionym
  • Biletów wstępu (klasztor w Krzeszowie, Kościół Pokoju w Świdnicy): 28 PLN

Liczba uczestników: 14 - 25 osób

Zaliczka przy zgłoszeniu: 300 PLN

 

Istnieje możliwość dołączenia do grupy i odłączenia się we Wrocławiu (około 11:30 w dniu 1. i około 15.00 w dniu 4.) - zainteresowanych prosimy o kontakt z biurem.

ABY OTRZYMAĆ WIĘCEJ INFORMACJI SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Ta strona wykorzystuje pliki typu cookie. Jeżeli nie wyrażasz zgody na ich zapisywanie, wyłącz ich obsługę w ustawieniach swojej przeglądarki. Zamknij