HoryzontyHoryzonty

Regiony: Rumuńskie smaczki

Terminy i zgłoszenia

  • Termin
    Rok 2021
  • Planowany nowy termin: wakacje 2021. Szczegóły wkrótce!
  • Zapytaj o termin

O wyprawie

WYJAZD KULINARNO-KULTUROWY

  • Przelot z Warszawy do Rumunii
  • Bukareszt – stolica kraju, pełna sprzeczności i burzliwej historii
  • Największe w Europie wulkany błotne
  • Wizyta w winiarni i degustacja doskonałych win
  • Pałace i zamki królewskie
  • Średniowieczne grody Siedmiogrodu
  • Kościoły warowne wpisane na Listę UNESCO
  • Legendarna Szosa Transfogaraska poprowadzona przez najwyższe pasmo Karpat Południowych
  • Nekropolia władców rumuńskich i niezwykły sobór Mistrza Manole
  • Wspaniałe górskie krajobrazy
  • A wszystko to sowicie okraszone doskonałą kuchnią rumuńską!

Rumunia, choć skrzywdzona niesłusznymi stereotypami, coraz częściej pojawia się w planach podróżniczych turystów z całego świata. Nadal jednak są tu zakątki, do których odwiedzający rzadko zaglądają, gdyż nie sposób zobaczyć wszystkiego, co ten kraj oferuje. Główną tego przyczyną jest jej przeogromna różnorodność, co z kolei wiąże się z historią kraju, który jako państwo jest stosunkowo młody, a składa się z trzech odmiennych krain: Wołoszczyzny, Mołdawii oraz Transylwanii. Każdy z regionów charakteryzuje się odmienną architekturą, krajobrazem, sposobem życia, odmianą dialektu rumuńskiego, składem etnicznym ich mieszkańców, rozmaitością religii oraz, oczywiście, odmiennymi kulinariami.

Wołoszczyzna

To właśnie na Wołoszczyźnie znajduje się stolica kraju, Bukareszt, położony nietypowo niemal na obrzeżach współczesnego państwa. Twór wielokulturowy, wieloreligijny, na wskroś bałkański z dużym śladem pozostawionym przez XX-wiecznego dyktatora, Nicolae Ceaușescu. Nie każdy uzna, że jest to miasto piękne, ale trudno nie przyznać, iż jest niezwykle ciekawe, posiadające niebanalną i niezwykle burzliwą historię, której pozostałości widzimy choćby w tureckim rozmieszczeniu starego miasta, eklektycznej architekturze wzorowanej na Francji oraz w komunistycznej zabudowie, z gigantycznym Parlamentem na czele. Miasto po dziś kryje w sobie wiele zagadek.

Wołoszczyzna, mniej popularna turystycznie niż Transylwania, mieści na swoim terenie także liczne perełki architektoniczne, jak np. pełen przepychu Pałac Peleș położony w majestatycznym krajobrazie górskim czy też cerkiew w Curtea de Argeș, związaną z piękną, choć smutną legendą o Mistrzu Manole. Prócz gór znajdują się tu ciekawostki przyrodnicze, jak choćby wulkany błotne.

Transylwania

W Transylwanii mamy największą różnorodność religijną i narodowościową, co przekłada się na wielość i różnorodność miejsc historycznych i zabytkowych. Rumuni, Węgrzy, Sasi, Szeklerzy, Romowie, Szwabi, Ukraińcy, Żydzi – to zaledwie kilka z nacji tu mieszkających. Podczas naszej wycieczki poznamy przede wszystkim dziedzictwo Siedmiogrodzkich Sasów: średniowieczne grody, chłopskie zamki, warowne kościoły. Wiele z najciekawszych obiektów położonych jest w wioskach zagubionych wśród pól, gdzie wydaje się, iż czas zatrzymał się dawno temu…

Transylwania, mimo że przez wieki należąca do Węgier, zawsze silnie naznaczona była obecnością Wołochów (Rumunów). Zawsze stanowili tu większość, choć będąc chłopami i pasterzami, odmawiano im praw i przywilejów. Podczas naszej podróży nie zabraknie zatem wątków związanych z ich dziejami na tych terenach oraz walką o własne prawa.

Kuchnia rumuńska

Kuchnia rumuńska w dużej mierze wzorowana jest na kulinariach bałkańskich czy tureckich, gdzie królują mięsa oraz warzywa takie jak pomidory, papryka, bakłażany. Dania popijane są zazwyczaj winem (często w formie szprycera), które produkuje się w wielu odmianach w różnych regionach kraju. Bukareszt, będący od wieków na skrzyżowaniu szlaków handlowych, był miejscem, gdzie krzyżowały się także kuchnie Europy – włoska, grecka, francuska, bałkańska – z kuchniami Bliskiego Wschodu: turecką, libańską, arabską.

W Siedmiogrodzie przed żołądkiem będą czekać kolejne wyzwania: w górach popularna jest dziczyzna, a w okolicach terenów wypasowych zajada się doskonałą jagnięcinę. Bardzo wiele jest też odmian zup, z których najpopularniejsza to ciorba z warzywami, mięsem i pomidorowym zakwasem w tle – którą w wielu regionach samemu zabiela się gęstą śmietaną oraz zajada, przygryzając chleb i ostre papryczki. Z przypraw bardzo popularny jest czosnek, estragon i lubczyk, choć gama wykorzystywanych dodatków jest znacznie większa.

Zamiast ziemniaków najczęściej do dania drugiego podaje się mamałygę, czyli kaszkę kukurydzianą (nazywaną też polentą). Sztandarowym daniem są sarmale, czyli malutkie gołąbki zawijane w liść podkwaszanej kapusty lub liście winorośli. Popularne są też gulasze (tocănița, tochitura), marynowane warzywa, bardziej lub mniej wymyślne dania, jak np. najprostsza mamałyga z serem i śmietaną.

Rodzajów ciast i ciasteczek też mamy tu sporo, ale niewątpliwym królem deserów jest papanaș: pączek „z dziurką” z ciasta drożdżowo-twarogowego, podawany na gorąco z małym pączusiem na górze, z kwaśną śmietaną i słodką konfiturą. Prawdziwa bomba kaloryczna… ale jaka dobra!

Wyroby mleczne to kolejny długi temat. Gęsta śmietana, którą można by nożem kroić. Sery krowie, owcze, kozie, bawole – telemea, cașcaval, caș, ostry burduf. Sery świeże, dojrzałe, wędzone, z dodatkiem pieprzu, papryki czy kminku… Jest z czego wybierać.

Do tego najróżniejsze pasty i sałatki np. z bakłażana lub zacusca (zakuska) m.in. z papryki i pomidorów.

Tradycyjnych trunków też bez liku – od piwa z lokalnych browarów (Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Ciuc, Stejar), przez wina rodzimych szczepów (najsłynniejsza ciemnoczerwona Fetească Neagră, delikatna biała Tămâioasă Românească, niezwykła różowa Busuioacă de Bohotin), przez țuicę (cujkę) czy palinkę zapijaną przed biesiadą, aż na nalewkach kończąc (afinata – z owoców leśnych, cornata – dereniówka).

Ślinka cieknie? :) Zapraszamy z pasjonatem kuchni rumuńskiej do Rumunii! Będzie pysznie!

Z racji kulinarnego charakteru, wyjazd jest rekomendowany dla osób otwartych na poznawanie nowych smaków. Rumunia jest krajem, gdzie wegetarianie oraz osoby z alergią na laktozę, gluten i innymi nietolerancjami żywnościowymi mają mocno ograniczone możliwości żywieniowe.

Zobacz więcej
Ukryj

Program

  • Dzień 1
    Przelot do Rumunii
    Rozwiń
    Ukryj

    Przelot do Bukaresztu, nocleg. W zależności od godziny przylotu możliwość zorganizowania kolacji powitalnej w jednej z najbardziej reprezentacyjnych restauracji w stolicy Rumunii.

  • Dzień 2
    Bałkański Bukareszt
    Rozwiń
    Ukryj

    Bukareszt to miasto pełne sprzeczności, w którym zawieje historyczne pozostawiły po sobie niezwykłą mieszankę architektury. W trakcie objazdu zobaczymy m.in. największe bulwary z czasów, gdy stolica uznana została Paryżem Wschodu, Łuk Triumfalny oraz reprezentacyjną Aleję Zwycięstwa ze wspaniałymi pałacami. Zatrzymamy się na Placu Rewolucji, gdzie historia związana z królami rumuńskimi łączy się z najnowszymi wydarzeniami z grudnia 1989 r., gdy obalono dyktatora Nicolae Ceaușescu.

    Spacer po tzw. starym mieście ukaże nam oblicze stolicy o silnym rysie tureckim i bałkańskim, które ciekawie komponuje się z otaczającą wspaniałą architekturą eklektyczną przełomu XIX i XX wieku.

    Rumunia jest krajem prawosławnym, posiadającym własny patriarchat, a jego główna siedziba znajduje się właśnie w Bukareszcie. Wejdziemy zatem na Wzgórze Patriarchalne z Cerkwią pw. Św. Konstantyna i Heleny, by potem zaułkami przejść do klasztoru Antim, częściowo przesuniętego specjalną technologią za czasów Ceaușescu. Następnie zwiedzimy bogate wnętrza drugiej największej budowli świeckiej na świecie (po amerykańskim Pentagonie) – Pałac Parlamentu, nazywany Pałacem Ludów, który robi ogromne wrażenie, choć budzi bardzo sprzeczne uczucia.

    W stolicy, niedaleko centrum, znajduje się również jeden z największych skansenów architektury drewnianej w całej Rumunii, tzw. Muzeum Wsi. Ekspozycja pokazuje obiekty ze wszystkich regionów kraju, poświadczając o jego różnorodności.

    W czasie wolnym na Starym Mieście możliwość zorganizowania tradycyjnego obiadu w ludowej karczmie, serwującej liczne smakołyki kuchni rumuńskiej (płatne dodatkowo). Powrót do hotelu, nocleg.

  • Dzień 3
    Wulkany błotne, winiarnia oraz knajpa myśliwska w Predeal
    Rozwiń
    Ukryj

    Jadąc w kierunku Transylwanii, zboczymy w okolice miejscowości Berca, gdzie znajdują się największe w Europie wulkany błotne. Powstają one w wyniku ulatniania się gazu z wnętrza ziemi, który miesza się z wodami podziemnymi, piaskiem i mułem, tworząc maź, wydobywającą się w formie bulgoczącego błota. Teren ten objęto ochroną rezerwatową już w1924 r. (atrakcja zamknięta w deszczowe dni i po silnych ulewach).

    Rumunia słynie z doskonałego wina, więc podczas kulinarnej wyprawy nie może zabraknąć wizyty w winiarni! W kraju tym uprawia się kilkadziesiąt rodzimych szczepów winnych, które zdobyły uznanie także na arenie międzynarodowej. Na naszej trasie odwiedzimy winiarnię Pietroasa Veche, gdzie zobaczymy plantacje winorośli oraz usłyszymy o technologii produkcji tutejszego wina. Podczas degustacji poprowadzonej przez specjalistę będzie możliwość spróbowania kilku lokalnych win, w tym m.in. doskonałego białego szczepu o nazwie Tămâioasă Românească oraz wyjątkowego, rzadko spotykanego w Polsce wina Busuioacă de Bohotin. Na koniec zaplanowane są winne zakupy.

    Przejazd w góry do doliny rzeki Prahova. Tutaj czeka nas kolacja w knajpie myśliwskiej w kurorcie górskim Predeal, w tym m.in. słynny gulasz braszowski zapiekany z ciastem, które rośnie nad kamionkowym naczyniem (płatne dodatkowo).

    Przejazd do Braszowa, zakwaterowanie, nocleg.

  • Dzień 4
    „Zamek Drakuli” w Branie, Pałac Królewski w Sinai, papanasze na rynku w Braszowie
    Rozwiń
    Ukryj

    Pierwszą część dnia poświęcimy na zamki królewskie. Najpierw przejedziemy do Branu, gdzie zwiedzimy były pałac letni królowej Marii, znany jako tzw. Zamek Drakuli. Zamczysko posadowione na wysokiej, 60-metrowej skale rzeczywiście wyglądem zewnętrznym może przypominać historie o Księciu Ciemności, choć ekspozycja wewnątrz obiektu dotyczy głównie rodziny królewskiej. W Branie będzie również możliwość zrobienia zakupów rękodzielniczych i spożywczych: od świetnej ceramiki z różnych regionów Rumunii, przez koszule haftowane, różnego rodzaju pamiątki, na serach kończąc. Wśród tutejszego bazaru znajduje się również stragan z miodami i niezwykłymi konfiturami, np. z czosnku, ostrej papryki, cebuli, imbiru, do tego różnego rodzaju syropy np. z sosny.

    Następnie przejedziemy do kolejnego kurortu górskiego, Sinai, gdzie zwiedzimy królewski pałac Peleș, zbudowany za czasów pierwszego króla, Karola Hohenzollern-Sigmaringen. Obiekt wspaniale położony w krajobrazie gór Bucegi nazywany jest Perłą Karpat. Będzie to z pewnością jedna z perełek całego programu.

    Dalej wrócimy do Braszowa, by przespacerować się po jego zabytkowym centrum, podzielonym na część saską oraz rumuńską. Miasto to uważane jest za jedno z najpiękniejszych miejsc w Siedmiogrodzie. Zwiedzimy Czarny Kościół, najdalej wysuniętą na południowy wschód Europy gotycką katedrę, przejdziemy najwęższą uliczką miasta oraz wyjdziemy na zewnątrz dawnych miejskich murów przez mityczną bramę Şchei.

    W trakcie pobytu na starówce czas wolny na obiad lub gorąco polecany przez nas deser – słynne rumuńskie papanasze, czyli pączki podawane na ciepło z kwaśną śmietaną i słodką konfiturą.

    Po powrocie do hotelu będzie czekała nas obfita kolacja złożona z przysmaków kuchni rumuńskiej, m.in.: „dymna” sałatka z pieczonego bakłażana oraz słynne gigantyczne żeberka po braszowsku z chłopskimi ziemniaczkami (napoje dodatkowo płatne).

  • Dzień 5
    Twierdza chłopska w Rupea, wioska Viscri z jagnięciną, malownicze wzgórze Sighisoary
    Rozwiń
    Ukryj

    Na wzgórzu ponad miejscowością Rupea rozpościera się jedna z licznych transylwańskich twierdz chłopskich, będąca przykładem unikatowego na skalę Europy zjawiska. Warownia służyła okolicznym chłopom jako miejsce schronienia oraz przetrwania podczas najazdów wrogich wojsk.

    Zaledwie kilka kilometrów dalej, w małej wiosce Viscri, odwiedzimy kolejną budowlę warowną – tym razem będzie to kościół (UNESCO). Inkastelowany obiekt, prócz funkcji religijnej, spełniał podobną rolę co wcześniejsza twierdza. W tej urokliwej wiosce udamy się także na obiad do gospodarza, podczas którego prócz tradycyjnej ciorby (zupy) oraz lokalnych trunków na stołach pojawi się główny smakołyk, czyli doskonale przyrządzona jagnięcina. 

    Sighișoara to kolejne miejsce na naszej trasie wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wspaniałe średniowieczne miasto położone jest na wzgórzu – urokliwe uliczki i kamienice tworzą niezwykły klimat, który od dawna zachwyca turystów, artystów i fotografów. Podczas spaceru po tej największej zamieszkanej cytadeli w Europie zobaczymy m.in. wieżę zegarową, będącą wizytówką miasta, dom, w którym miał się urodzić Vlad Țepeș (pierwowzór hrabiego Drakuli) oraz bardzo dobrze zachowane pozostałości murów, bram i wież obronnych.

    Wieczorem zajedziemy do niewielkiej wioski Apold, gdzie będzie nas czekał transylwański piknik w murach tutejszego warownego kościoła, który odbudowany został staraniem jednego z potomków Sasów oraz jego żony Polki.

    Powrót do Sighișoary, nocleg.

  • Dzień 6
    Koścół-zamczysko w Biertan, Stefan Batory w Mediaș, Sibiu – miasto artystów
    Rozwiń
    Ukryj

    Biertan, wioska położona poza główną trasą, znana jest z kościoła warownego, który już z daleka wygląda jak olbrzymie zamczysko ulokowane na niewielkim wzgórzu. Odkryjemy tutaj zarówno sekrety kościoła, jak i malowniczość samej wioski, zamieszkałej niegdyś niemal wyłącznie przez Sasów Siedmiogrodzkich. Charakteryzuje się ona typową dla tej ludności architekturą i tworzy niesamowity klimat – jakby czas zatrzymał się kilkaset lat temu…

    Tego dnia na naszej trasie będzie również Mediaș, jeden z niegdysiejszych grodów Siedmiogrodu, jednakże dziś rzadko odwiedzany przez turystów, stanowiąc raczej prowincjonalne miasteczko. Dla Polaków miasto może mieć znaczenie choćby z tego względu, że to właśnie tutaj Stefan Batory podpisał pacta conventa, określające jego zobowiązania, zanim wstąpił na polski tron. Przy urokliwym rynku będzie czas na drugie śniadanie, które najlepiej zakupić w gogoșerie, czyli piekarni, w której przyrządza się gogoșe – smażone na głębokim tłuszczu przekąski z najróżniejszym nadzieniem (płatne dodatkowo).

    Po przyjeździe do Sibiu przespacerujemy się zaułkami tego średniowiecznego, urokliwego i zadbanego miasteczka. Zobaczymy m.in. prawosławną katedrę metropolitalną, kościół ewangelicki, przejdziemy przez słynny Most Kłamców oraz podziwiać będziemy architekturę tutejszych placów – zarówno tę średniowieczną, jak i tę z czasów habsburskich. Wiele osób uważa, że to właśnie Sibiu zasługuje na miano najpiękniejszego z transylwańskich miasteczek.

    Po zakwaterowaniu w hotelu będzie czas na odświeżenie się, by później ruszyć na wieczorek rumuński do jednej z wiosek położonych w okolicy. U podnóża Karpat spróbować będzie można najróżniejszych przysmaków wiejskich, tradycyjnej ciorby z ostrymi papryczkami, sarmali (tutejszych malutkich gołąbków) z mamałygą (kaszką kukurydzianą) i gęstą śmietaną oraz lokalnych trunków – a wszystko to przy akompaniamencie muzyki na żywo oraz pokazie tradycyjnych tańców (płatne dodatkowo).

  • Dzień 7
    Spektakularna Szosa Transfogaraska, malownicze Jezioro Bâlea, Curtea de Argeș z koronkową architekturą
    Rozwiń
    Ukryj

    Słynna Szosa Transfogaraskaprzebija się przez najwyższe pasmo Karpat Rumunii, Góry Fogaraskie. Podczas przejazdu zatrzymamy się w najwyższym punkcie tej trasy (2030 m n.p.m.) nad polodowcowym Jeziorem Bâlea, które znajduje się tuż pod główną granią. Roztacza się stąd wspaniała panorama na spektakularne serpentyny drogi, okrzykniętej jedną z najpiękniejszych tras górskich w Europie. Dodatkowo przy jeziorze będzie możliwość skosztowania oraz zakupów lokalnych wędlin (w tym owczych kabanosów) oraz serów. 

    Po przejechaniu najdłuższym rumuńskim tunelem znajdziemy się z powrotem na terenie Wołoszczyzny. Zjeżdżając na południe zobaczymy m.in. olbrzymią zaporę elektrowni wodnej nad Jeziorem Vidraru oraz twierdzę Poienari, będącą autentyczną twierdzą Vlada Palownika, wiązanego z postacią hrabiego Drakuli z powieści Brama Stokera.

    W Curtea de Argeș, byłej stolicy kraju, zwiedzimy jedną z najbardziej niezwykłych cerkwi na terenie Rumunii. Obiekt związany jest z legendą o Mistrzu Manole, która w różnych wersjach pojawia się w wielu mitologiach krajów bałkańskich. Kompleks klasztorny służy także jako nekropolia władców rumuńskich – zarówno hospodarów wołoskich, jak i rodu królewskiego Hohenzollern-Sigmaringen. Będzie tu również możliwość dokonania zakupu wina w winiarni Murfatlar.

    Przyjazd w okolice Bukaresztu, nocleg.

  • Dzień 8
    Powrót do Polski
    Rozwiń
    Ukryj

    W zależności od godziny wylotu – czas wolny w Bukareszcie lub możliwość zorganizowania dodatkowego punktu programu. Przelot do Polski.

Zobacz więcej
Ukryj

Warunki

Cena obejmuje:

  • Przelot: Warszawa - Bukareszt - Warszawa
  • Transport na miejscu: autokar lub bus
  • Zakwaterowanie: 7 noclegów w hotelach turystycznych i pensjonatach
  • Wyżywienie: 7 śniadań, 1 kolacja (w Braszowie)
  • Opiekę przewodnika
  • Ubezpieczenie: KL do 20 000 EUR | NNW do 15 000 PLN | BP do 1000 PLN
  • Składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny - 10 PLN
  • Podatek VAT

Cena nie obejmuje:

  • Wyżywienia poza 7 śniadaniami i 1 kolacji
  • Biletów wstępu do obiektów ok. 50 EUR
  • Atrakcji kulinarnych: degustacja w winiarni, kolacja myśliwska w Predeal, obiad w Viscri, piknik w Apold (lokalne wyroby sezonowe), wieczorek rumuński z muzyką i tańcami – ok. 100 euro (płatne na miejscu). 
  • Ewentualnych dodatkowych posiłków lub przekąsek, np. kolacji powitalnej oraz obiadu w Bukareszcie, papanaszów w Braszowie, gogoszy w Mediaș – ceny od 3-4 RON (za gogosze) do ok. 25 euro za kolację w Bukareszcie; łącznie ok. 60 EUR.
  • Ewentualnych dodatkowych atrakcji, które zostaną zaproponowane w zależności od godziny przylotu i odlotu do/z Bukaresztu.

Liczba uczestników: 20 - 30 osób

Zaliczka przy zgłoszeniu: 1200 PLN

Warto wiedzieć

  • UBEZPIECZENIE W TRAKCIE WYJAZDU
    Rozwiń
    Ukryj

    W trakcie wyjazdu uczestnicy ubezpieczeni są w ramach pakietu "Bezpieczne Podróże" w wariancie Travel (zakres standard) w T.U. Signal Iduna na poniższe sumy:

    KL - Koszty Leczenia - do 20 000 EUR

    NNW - Następstwa Nieszczęśliwych Wypadków - do 15 000 PLN

    BP - Bagaż Podróżny - do 1000 PLN

    Ogólne Warunki Ubezpieczenia - POBIERZ

  • MSZ - INFORMACJE I OSTRZEŻENIA DLA PODRÓŻUJĄCYCH
    Rozwiń
    Ukryj

    Przed dokonaniem zgłoszenia na wyjazd zachęcamy do zapoznania się z wiadomościami na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP - Polak za granicą - TUTAJ

    Znajdą tam Państwo informacje dotyczące aktualnych ostrzeżeń dla podróżujących w danym kraju, jak również informacje dotyczące:

    - wymaganych dokumentów podróży
    - bezpieczeństwa
    - zdrowia i zalecanych szczepień
    - przepisów celnych

ABY OTRZYMAĆ WIĘCEJ INFORMACJI SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Ta strona wykorzystuje pliki typu cookie. Jeżeli nie wyrażasz zgody na ich zapisywanie, wyłącz ich obsługę w ustawieniach swojej przeglądarki. Zamknij